Kur iegūt spēles?
Publicēts 5. decembrī, 2009.
Regulāri pie rakstiem parādās, dažiem, šķietami pašsaprotami jautājumi, kur var iegādāties konkrēto spēli. Vai tieši pretēji izvēršas diskusijas, kur spēli var ielādēt nelegāli. Tad nu par spēļu iegūšanas veidiem.

Tūlīt pēc 90tajiem, kad internets sāka nopietni attīstīties, un līdz ar to arī P2P programmas, eksperti paredzēja ātru un nesāpīgu nāvi izklaides industrijai, ja tā nepielāgosies jaunajiem apstākļiem. Lai gan jorpojām ir cilvēki, kas labprātāk ieiet un ‘nokačā torrentos’, nekā meklē, kur iegādāties spēli legāli, šajos gadijumos ir vainojami paši spēles izstrādātāji.

Drošības sistēmas spēlēm kopš 90tajiem gadiem necik nav uzlabojušās, un tieši tā pat spēles ir pieejamas nelegāli, bieži vien pat vairākas nedēļas pirms officiālas relīzes, kā tas notika ar The Sims 3, Tropico 3 un citiem lieliem virsrakstiem. Cdkey vai orģinālā diska pieprasīšana sen jau vairs nav šķērslis un vienīgie cilvēki, kam šīs ‘drošības sistēmas’ traucē ir legālo versiju īpašnieki. Lūk kāpēc – Jūs nopērkat spēli par 40 eiro, un katru spēlēšanas reizi pa plauktiem ir jāmeklē konkrētajai spēlei atbilstošais disks, lai spēli vispār varētu palaist, un gadijumā ja disks tiek bojāts, spēlēšanas prieki ātri izbeidzas pavisam. Bez tā, vairākas lielās kompānijas izmanto tā saucamo DRM, kas liedz uzlikt konkrēto spēles kopiju uz vairāk kā 5 atsevišķiem datoriem vienlaicīgi. Tātad ja spēlējat uz pāris mājas datoriem, kāds no tiem noplīst, un ir jāmaina dators, vai tikai jāformatē cietais disks, vēl viena no instalācijas iespējām ir vējā. Tai pašā laikā pirātiskās spēļu versijas piedāvā ielādēt, uzinstalēt spēli, tā pat kā orģinālo versiju, pēc tam iekopēt spēles direktorijā 1 vai 2 failus un aizmirstiet par diskiem un citām problēmām. Rezultātā, ielādēt un lietot pirātisko versiju ir daudz vieglāk un ērtāk nekā officiālo.

Taču pēdējos gados spēļu izstrādātāji ir sākuši domāt ar galvu un veic izmaiņas kā drošības sistēmās, tā arī pašās spēlēs, lai atvieglotu dzīvi legālajiem pircējiem un nodrošinātu sev pastāvīgu ienākumu avotu.

Viens no veidiem ir daudzspēlētāju režīmi spēlēs. Mūsdienās, lielākā daļa spēļu, daudzspēlētāju režīmiem izmanto tā saucamos Master Serverus, kas pārbauda konkrētās spēles kopijas autentiskumu, pirms atļauj spēlētājam spēlēt kopā ar citiem, kas ļoti veiksmīgi un neapejami nodrošina izstrādātājiem antipirātisma sistēmu. Tas arī ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ spēli ir labāk nopirkt nevis nelegāli ‘nokačāt’ P2P programmās.

Taču bez tā, izstrādātāji arī nāk pretī spēlētājiem, ne tikai izstrādā jaunas drošības sistēmas. Galvenais lielais solis pretī parastajam patērētājam ir digitālā spēļu ielāde klasisko disku vietā. Mūsdienās, gandrīz vai Digital Download sinonīms ir Steam, kam pieder gandrīz 70% no šī biznesa tirgus. Šī sistēma ir salīdzinoši vienkārša un ērta. Jūs reģistrējaties šajā sistēmā, ielādējat programmu –  Steam, un pērkat spēles šajā programmā. Tās netiek glabātas uz diskiem, nevar tikt bojātas. Tās tiek pievienotas jūsu konkrētajam Steam kontam, kuram varat piekļūt no jebkura datora, tātad varat piekļūt arī  visām savām spēlēm, kuras esat pircis ar savu kontu. Nav nekādu datoru ierobežojumu, un pērkot spēli, jums tiek iedots arī dārgais cdkey, kuru tad varat izmantot arī ārpus šīs programmas, ielādējot spēli Torrentos. Vairs nekāda disku meklēšana, nekādi datoru skaitu ierobežojumi vai bojāti avoti. Viss atrodas drošībā uz Steam serveriem.

Kas notiek gadijumā, ja Steam bankrotē? Pirmām kārtām, tas visticamāk nenotiks tuvākajā nākotnē, jo kā jau minēju Valve pieder 70% no digitālo ielāžu tirgus, un spēļu industrija ir viena no spēcīgākajām un vairāk pelnošākajām izsklaides industrijām pašlaik. Pat ja notiek negaidītais, kā jau minēju, Steam jums ar spēli iedod arī tās cdkey, kuru tad varat izmantot uz šīs spēles kopijām, kas iegūtas pat no P2P, jo pērkot spēli, šis ir tas, par ko jūs galvenokārt samaksājat visu to naudu.

Vēl pie digitālās ielādes noteikti jāpiemin klasisko spēļu tirgotāji no vācijas – gog.com, kas piedāvā ērti lietojamas, sen aizmirstas spēles, kas pielāgotas mūsdienu datoriem. Līdzīgi kā Steam piedāvā iegādāties vecās spēles bez diskiem vai apgrūtinošām aizsardzības sistēmām.

Protams bez digitālajām kopijām, kas spēlētāju dzīvi atvieglo, vienmēr ir cilvēki, kas par samaksāto naudu grib iegūt ko taustāmu, piemēram disku, kas plauktā krāj putekļus, un bukletiņu, ko palasīt spēles ielādes brīžos. Šiem pilsoņiem ir divi varianti. Vai nu soļot uz tuvāko datorpreču/video spēļu veikalu un cerēt, ka tur plauktos ir nolikta vēlamā spēle, vai pasūtīt spēles kopiju no ārzemēm. Otrajā variantā ir ļoti daudz un dažādi varianti. Es personīgi vienmēr esmu turējies tieši pie game.co.uk, kas piedāvā atlaides, un cenas ir daudz civilizētākas par Amazon.com vai citiem milzu veikaliem.

Pērkot diskus ārzemēs ir jāievēro viena ļoti svarīga lieta, kas attiecas tieši uz konsolēm nevis PC. Ņemiet vērā reģionu atšķirības. Eiropa ir viens reģions, Japāna un ASV ir pavisam citi. Neskatoties uz to, ka ASV video spēles bieži ir lētākas nekā Eiropā, DVD diski no ASV Eiropā neies televizoru formāta dēļ. Tikai Eiropā ir PAL sistēma, kamēr ASV ir NSTC. Kas attiecas uz PC spēlēm, tad jāņem vērā vēl viena lieta, kas attiecas uz daudzspēlētāju režīmiem. Spēlē ir iestrādātas IP adreses uz Master Serveriem, kas pārbauda spēles autentiskumu un iedod spēlētājam serveru sarakstu. Ja spēlēsiet no Eiropas ASV iegādātu kopiju, spēles klients jūs automātiski savienos tikai ar ASV serveriem, kas nozīmē, spēles tīkla aiztures laiki būs milzīgi, pateicoties tam, ka pieslēgumam jāceļo pāri okeānam uz otru Zemeslodes pusi. Tāpēc ja iegādājaties spēles Eiropai, pērkat tās tikai Eiropas veikalos, kas nozīmē, ka cenas vienmēr būs Eiro vai Britu mārciņās. Cenas ārpus Latvijas video spēlēm ir izteikti zemākas un patīkamākas nekā spēlēm vietējā datorpreču veikalā, pat ieskaitot pasta izdevumus, kas nepārsniedz 2-3 Ls robežas. Tātad ja gribat spēli ar visu disku un bukletu un attiecīgi nemitīgu diska izmantošanu spēlēšanai, tad iegādāties Eiropas interneta veikalos varētu būt viens no labākajiem variantiem. Piegāde visbiežak notiek 3-5 darba dienu laikā.

Tad par pirātismu vēl runājot, kā ar sirdsapziņas pārmetumiem un izstrādātāju atalgojumu? Ja runājam par multimiljonu blockbusteriem, tad šajā lauciņā sirdsapziņas pārmetumiem nevajadzētu rasties arī ielādējot spēli Torrentos. Izdevēji maksā izstrādātājiem algas, kas bieži vien ir lielākas kā 3 Latvijas iedzīvotājiem kopā, tai pat laikā izdodot nepabeigtas un zemas kvalitātes spēles skaistā apvalkā, kā to regulāri dara, piemēram EA, lai paspētu uz izdevīgāko izdošanas datumu un nopelnītu vairāk naudu. Neatkarīgie izstrādātāji, kas visbiežāk izstrādā dažadas puzzles, ir tie, kam ir nepieciešams katra spēlētāja atbalsts, lai varētu turpināt darbu pie esošas spēles, vai veidot jaunas. Neatkarīgo spēļu cenas visbiežāk arī nepārsniedz 20 Eiro robežu un bieži vien piedāvā daudz vairāk izklaides nekā 40Eiro spēles no EA.

Protams, es nevienu necenšos mudināt uz spēļu nelegālu ielādi, taču tas ir katras personas ziņā, kā viņš/viņa iegūst savas spēles. Izstrādāt video spēles ir ļoti smags un laikietilpīgs darbs, un ja vēlamies redzēt vēl daudz labus produktus, izstrādātāji ir jāatbalsta. Pirkt vai nepirkt lielo izdevēju spēles, kurās ir tikai vesela rinda aizsardzības sistēmu, taču nekādas kvalitātes pašai spelei. Pirkt vai nepirkt mazo, talantīgo kompāniju darbus. Pirkt spēles ar labu daudzspēlētāju režīmu, kuru nāktos citādi imitēt uz zemas kvalitātes pirātiskiem serveriem. Tas ir jūsu pašu –  izpratnes par ērtumu –  ziņā. Ja patīk cīnīties pret globālo sasilšanu un dzīvot zaļi, digitālā ielāde būtu labs solis pretī dabai. Un pirms iegādāties visas spēles pēc kārtas, palasiet spēļu apskatus internetā, lai nesanāktu nopirkt kārtējo izgāšanos putekļu krāšanai plauktā.

 No bloga - speeles.com


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: